Jak posmarujesz, tak pomyślisz – sprytne jedzenie
DHA (kwas heneikozanokarboksylowy-6) to kwas tłuszczowy stanowiący jeden z naturalnych składników ludzkiego mleka. Badacze odkryli jeszcze w latach dziewięćdziesiątych,
że dzieci karmione piersią są na ogół lepszymi uczniami niż dzieci karmione z butelki. Analizując skład chemiczny ludzkiego mleka, uczeni chcieli się przekonać, jaki konkretnie element wpływa na poprawę uzdolnień poznawczych i decyduje o lepszym wzroku. Ze wszystkich dotychczasowych badań wynika, że wielką rolę odgrywa w tych procesach DHA. Dlaczego olej jest taki ważny dla funkcjonowania mózgu? DHA pomaga zachować sprawność komórek nerwowych (neuronów), dzięki czemu komunikacja między nimi jest skuteczniejsza. Kiedy neurony pracują pełną parą, wówczas wysyłają i transmitują sygnały z wielką szybkością. DHA stanowi specyficzny rodzaj smaru, potrzebnego systemowi komunikacyjnemu ludzkiego mózgu. Pod tym względem mózgi przypominają samochody wyścigowe – aby osiągać maksymalne prędkości, potrzebują najlepszych olejów.