Czy twoja babcia była geniuszem?
Czy istnieją inne źródła DHA poza ludzkim mlekiem? Badania prowadzone w ciągu ostatnich lat doprowadziły do odkrycia dobroczynnego wpływu, jaki wywierają na nasze serce kwasy tłuszczowe omega-3 znajdujące się w dużych ilościach w tłuszczu takich ryb jak tuńczyki, łososie i makrele. Tak więc twoja babcia zapewne miała rację, kiedy mówiła, że od jedzenia ryb człowiek jest bardziej bystry. AA (kwas arachidynowy) to kolejny kwas tłuszczowy, który, podobnie jak DHA, znajduje się w ludzkim mleku i tłustych rybach. AA szczególną rolę odgrywa w rozwoju wzroku, uzdolnień poznawczych i centralnego układu nerwowego w okresie wczesnego dzieciństwa (pod tym względem przypomina DHA). Obecnie DHA i AA stanowią stały składnik mleka dla niemowląt.
O ile AA i DHA mają kolosalne znaczenie dla właściwego rozwoju mózgu dziecka, o tyle DHA może również wywierać istotny wpływ na zachowanie sprawności umysłu do późnej starości. Z nowych badań wynika, że DHA ma decydujące znaczenie dla utrzymania komórek nerwowych w szczytowej formie, jako że jest jednym z kwasów tłuszczowych, który znajduje się w sprawnie funkcjonujących komórkach nerwowych mózgu. Nie trzeba dodawać, że na to wszystko należy spoglądać z właściwej perspektywy. O ile twoje dziecko nie wymaga jakiejś szczególnej diety ze względów medycznych, włączenie tłustych ryb na stałe do jego jadłospisu da ci pewność, że zarówno jego mózg, jak i reszta organizmu, będzie należycie odżywiona. I pamiętaj, że wszystko, co dobre dla dzieci, dobre jest również dla dorosłych.